Guide til tekstiler

Man hører ofte, at folk siger “hør er kølig” eller “uld kradser”, men er det nu rigtigt? Her er en guide til de mest almindelige stoffer/fibre vi finder i tøj – deres oprindelse, egenskaber, fordele og ulemper.

Uld er en naturlig fiber, som er skabt til at beskytte mod vejr og vind. De fleste uldfibre kommer fra forskellige typer får, men ulden kan også komme fra f.eks. kamel, alpaka, kanin, bison, ged, moskus og opossum. Uld er derfor et begreb som dækker over mange forskellige fibre.

Uldfibrene fanger luft i mange små luftlommer, og det er denne opvarmede luft som gør uldmaterialer så isolerende. En af uldfiberens mest fantastiske egneskaber er, at ulden holder dig varm selvom den bliver våd.

Der er forskellige racer af får, og hver race har uld med forskellige egenskaber. Fårenes kost og det klima de lever i, har desuden også betydning for uldens kvalitet. Uldens kvalitet bedømmes ud fra hårenes tykkelse og længde, og de fine uldkvaliteter føles bløde mod huden, og kradser ikke.

Kigger man på en uldfiber i et mikroskop, vil man se at fiberen har en masse skæl, der fungerer som modhager. Det er disse modhager som gør at man kan filte/valke uld. De samme skæl gør, at man kan ende med en halvt så stor sweater, hvis sweateren vaskes for hårdt. Uld skal derfor vaskes forsigtigt. Uld kan dog bearbejdes, således at skællene fjernes, en behandling der ofte bruges når ulden skal bruges til sportstøj.

Nogle af de mest almindelige typer uld er:

Merinould

Merinoulden kommer fra merinofåret, som stammer fra Spanien. Idag lever de fleste merinofår fra fjeldregionerne i Australien og New Zealand, og de fleste af os forbinder derfor merinould med denne del af verden. Ulden er meget fin, blød, virker odørhæmmende og giver god beskyttelse mod UV stråling. Ulden bruges blandt andet ofte til sportstøj og undertøj.

Shetlandsuld

Shetlandsulden kommer fra shetlandsfår, en race som stammer fra Shetlandsøerne, udenfor kysten af Skotland. Den bedste uld kommer fra underulden, og denne uld er fin, blød, blank og stærk.

Islandsk uld

Denne uld kommer fra det hårdføre islandske får, som har en uld der er let, vandafvisende, varm og meget isolerende. Egner sig perfekt til strikkede uldsweatere.

Lammeuld

Lammeulden er den fineste uld, som stammer fra fårets første klipning. Dette er den blødeste uld fåret nogensinde kommer til at producere.

Kashmiruld (pashmina)

Kashmiruld kommer fra changthangi geden, som lever højt oppe i Himalaya. Gedens hårde levevilkår er noget af det der giver fiberen de aller bedste egenskaber, og ulden er fantastisk fin, blød og meget varm.

Til pashmina, som gerne bruges i sjal, bruges kun den fineste underuld fra geden.

Mohair uld

Mohair uld stammer fra angorageden, og er grov men samtidig blød og glansfuld.

Angorauld

Som de fleste ved kommer angorauld fra angora kaninen og er en fantastisk blød og fin uld. For at styrke ulden kan der blandes anden uld i.

#Alpakauld

Denne uld er meget blød og lækker. Den kommer fra den kamellignende Alpaka.

Kameluld

Ulden er blød og varm, men ikke særlig almindelig.

Bomuld

Bomuld er en naturfiber, der kommer fra bomuldsplanten, og den mest brugte fiber i tøj. Stof lavet af bomuld er stærkt og har en god evne til at absorbere fugt.

Så længe stoffet er tørt, er det et behageligt stof at have på, men bomuldsfibrenes gode evne til at absorbere og holde på fugt, gør også at tøjet bliver tungt og hårdt når det er vådt.

Bomuld egner sig meget godt til sommertøj, da materialet leder varme væk fra kroppen. Bomuld kan desuden vaskes på meget høje grader, uden at det skader stoffet, og diverse egenskaber kan tilføres stoffet ved hjælp af forskellige efterbehandlinger.

Bomuldstoffer kan dog krympe, hvis det ikke er behandlet. Hvilken vasketemperatur man kan bruge kommer f.eks. an på hvilke efterbehandlinger bomulden har fået.

Silke

Silke er en naturfiber der skabes når silkesommerfuglen laver sit puppehylster/cocoon. Fibrene er meget lange og fine fibre, som kan trækkes af cocoonen i hele lange tråde.

Silke er en meget let fiber, med lille tendens til krøl. Fiberen har desuden relativt god evne til at absorbere fugt, virker isolerende, kryber ikke og har god presseholdbarhed. Silkestoffer kræver dog skånsom vask og behandling, har begrænset styrke og skades nemt af både mikroorganismer, møl og sollys.

Den vilde silke, der stammer fra vildtlevende silkesommerfugle, er stærkere og mere modstandsdygtig end almindelig silke.

Polyester

Polyester er en syntetisk fiber, som er meget almindelig brugt i tøj, kun overgået af bomuld. Fiberen bliver brugt alene, eller blandet med andre fibre. Polyester er stærkt og krøller eller krymper ikke, hverken når det bruges sammen med andre fibre eller når den bruges alene.

Polyester kan laves med forskellige overflader og form, og de forskellige forme og overflader giver stoffet forskellig udseende og egenskaber.

Det tørrer meget hurtig, er formstabil og har god elasticitet, men har en ringe isolationsevne, ringe evne til at absorbere, bliver statisk elektrisk og bliver hurtigt påvirket af sollys. Fiberens form kan dog give fiberen gode isolerende egenskaber. Polyester kan vaskes på samme høje grader som bomuld. Vasketemperaturen kommer dog blandt andet an på hvilke farver der er brugt i stoffet.

Viskose

Viskose er en regenereret fiber, det vil sige at fiberen laves af naturlige materialer (proteiner eller cellulose – eks. fra træ). Viskose er billigt at producere, og derfor meget almindelig.

Viskose har en god evne til at absorbere fugt, tåler høje temperaturer og al rensning og leder varme væk fra kroppen. Fiberen er uelastisk og krøller derfor meget. Den har en dårlig evne til at isolere, krymper let, tørrer langsomt og stoffet svækkes meget i våd tilstand.

Modal kan siges at være en videreudviklet form for Viskose. Modal laves på samme måde som Viskose, men er mere elastisk, og har således mindre tendens til krøl. Modal er desuden stærkere i både våd og tør tilstand.

Hør

Hør er en naturfiber, som kommer fra hørplanten. Stoffer lavet af hør har en egenskab til at varme når det er koldt og virke afkølende når det er varmt. Fiberen er stærk og lader kroppen ånde. Hør kan behandles mekanisk, således at den minder meget om bomuld. Stoffer af hør har en tendens til at krølle og krympe, men kan behandles så disse egenskaber ikke bliver så udprægede.

Nylon

Nylon er en syntetisk polymer, som måske er bedst kendt fra nylonstrømper. Nylon blev udviklet som en syntetisk erstatning for silke, og er en stærk fiber.

Den kan laves med forskellige overflader og form, og de forskellige forme og overflader giver fiberen dens udseende og egenskaber. Fiberen kan således være mat eller blank.

Spandex, Elastane, Lycra

Syntetisk fiber som er ekstremt elastisk og stærk. Fiberen blandes med andre fibre, og udgør ofte kun en lille procent af det færdige stof. Fiberen er dog en del af det meste tøj på markedet i dag.